Soita studioon

Torstai, 17.
lokakuuta
2019.
Onnittelut -
4.5.2017, 13:45 – päivitetty 5.5.2017, 6:48

Sellovirtuoosi Elias Kahila kehitti uuden sellonsoittotekniikan, koska halusi soittaa lempibändiensä kappaleita

Media

Jyväskyläläinen sellovirtuoosi Elias Kahila on reilun 10 vuoden aikana niittänyt mainetta niin Suomessa kuin ulkomailla omaperäisellä soitannallaan. Itse kehittämänsä sellonsoittotekniikan ("shufflejousi") myötä Kahila on näyttänyt, että klassisen musiikin lisäksi sello taipuu myös svengaavaan funkiin tai pop-rockiin.

Kahila oli tänään Radio Kompassin viikon kahvilavieraana Henri Bergin haastattelussa. Mies joutui innovoimaan uudenlaisen tekniikan sellon soittamiseen, koska halusi klassisen musiikin lisäksi soittaa lempibändiensä, kuten Toton, kappaleita.

- Tämä tekniikka liittyy jousikäden työskentelyyn. Halusin ikään kuin päästä teknisesti populaarimusiikin ytimeen, joten aloin soittaa kolmimuunteista komppia jousella ja sellolla. Tätä ei klassisessa musiikissa tavata, kuvailee Kahila omaperäistä soittotyyliään.

Kahila ei ole Suomessa ensimmäinen artisti, joka on tuonut sellon klassisen musiikin ulkopuolelle. Sello on viime vuosina ollut käytetty esimerkiksi metallimusiikissa.

- Apocalypticahan on tuonut sellon soittamiseen vaikutteita sähkökitaran soittamisesta. He saavat sellosta irti raskaampia sointuja ja kulkuja, kuin mihin on ennen totuttu. Täytyy toki sanoa, että mielestäni metallimusiikissa on myös paljon yhteistä klassisen musiikin kanssa, esimerkiksi estetiikan ja draamankaaren osalta, Kahila pohtii.

Uudenlainen lähestymistapa klassiseen soittimeen on Kahilan mukaan otettu hyvin vastaan myös niin sanottujen vanhan liiton sellistien keskuudessa.

- Koitan bändin kanssa päivittää ajatuksia, miten selloa voi soittaa. Omista kollegoista on pelkästään positiivista sanottavaa. Pikemmin on ollut diggailua, kuin jotain kyräilyä, että ei selloa sovi noin soittaa. Ei nykyään ole enää niin sellaisia musiikillisia raja-aitoja, kuin joskus ennen ehkä oli, sellovirtuoosi hymyilee.

Elias Kahila Band julkaisi kuukausi sitten uutta itse sävellettyä materiaalia, ja tällä kahden miehen bändillä on suunnitelmissa myös täyspitkän albumin äänittäminen. Herrat ovat ideoineet rahoittavansa levyn joukkorahoituksella.

Kuuntele Kahilan haastattelu klikkaamalla nuottia kuvan yllä.

Radio Kompassi

Advertisement