Soita studioon

Torstai, 17.
lokakuuta
2019.
Onnittelut -
13.10.2017, 11:42 – päivitetty 16.10.2017, 6:48

Tänään se kuulostaa mahdottomalta, mutta 90-luvulla se oli täyttä totta - JYP ja KalPa pohtivat tosissaan yhdistymistä

Media

Radio Kompassin viikon kahvilavieraana piipahti eilen Laukaan Peurunkagolfin toimitusjohtaja Heikki Hokkanen. Golfin lisäksi Henri Berg ja Hokkanen puhuivat 90-luvun liigakiekkoilusta, sillä Hokkanenhan työskenteli JYPin toimitusjohtajana vuosina 1994-1998.

- Täysin en kyllä etukäteen osannut aavistaa, mitä kaikkea on edessä. Kotona laskettiin, että ensimmäisen JYPin toimitusjohtajavuoteni aikana olin kokonaiset seitsemän päivää vapaalla - mukaan lukien kesät ja talvet. Päivääkään en silti vaihtaisi pois, Hokkanen hymyilee.

Raskas työkuorma eskaloitui kuitenkin lopulta siihen, että Hokkanen irtisanoutui tehtävästään kesän 1998 jälkeen.

- Kasetti yksinkertaisesti loppui kesken, ja paloin aivan loppuun. Alkoi olla muistiongelmia: en esimerkiksi loppuvaiheessa kotona illalla muistanut, olinko päivällä käynyt töissä. Kun urakka sitten loppui, niin lääkärissä todettiin keskisyvä masennustila ja burnout. Yhdeksän kuukautta olin sen jälkeen sairauslomalla - ihan siis täyttä lepoa.

Hokkasen vuosiin JYP-laivan kipparina mahtui villejä ideoita ja suuria muutoksia paitsi suomalaisessa myös koko eurooppalaisessa joukkueurheilussa. Niin sanottu Bosman-tapaus on nimitys Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen vuonna 1995 tekemälle päätökselle, jonka seurauksena EU-alueen joukkueurheilun ammattilaispelaajat saavat siirtyä vapaasti seurasta toiseen sopimuksensa päätyttyä.

- Tuota ennen sopimuksettomistakin pelaajista sai siirtokorvauksen, mikä oli esimerkiksi meille merkittävä tulonlähde. Meillä oli taloudellisesti todella tiukkaa eikä Bosman-päätös ainakaan helpottanut arkea. Kun kausi 95-96 päättyi, meidän kotimaiset huippupelaajat, kuten Marko Virtanen, Kenkä Siekkinen ja Joni Lius, yksi toisensa jälkeen marssivat mun toimistoon ja kertoivat, että lähtevät Ruotsiin pelaamaan.

- No mehän tehtiin sitten sellainen vastaisku, että hommattiin Ruotsista kovia ukkoja vastavuoroisesti meille, viittaa Hokkanen esimerkiksi Thomas Sjögreniin, Peter Larssoniin ja Peter Berndtssoniin.

JyP HT - No smoking team muuttui Hokkasen toimitusjohtajuuden aikana JYPiksi, ja vanha logo vaihtui spiraalin muotoiseen hurrikaaniin. Suuren brändiuudistuksen lisäksi 90-luvun puolivälin jälkeen Jyväskylässä ja Kuopiossa palloteltiin tänä päivänä varsin hurjan kuuloista ideaa: JYPin ja Kalpan yhdistymistä.

- Kyllä siinä oltiin ihan vakavissaan. Pienet seurat kuitenkin oli toistensa kanssa paljon tekemisissä ja pohdittiin, onko tässä mitään järkeä, kun vuosi toisensa jälkeen tulee aina vähän lisää velkaa ja parempi joukkue pitäis aina vaan saada kasaan, että pysyttäis juoksussa mukana. Pelaajapalkkiot kasvoi, mutta olosuhteet pysyi ennallaan. Sitä työstettiin ihan tosissaan ja kartoitettiin, miten se olisi mahdollista.

Idea ei kuitenkaan edennyt erityisen pitkälle.

- Aika nopeasti tultiin tällaiseen identiteettiongelmaan: kenen joukkue se olisi, kenelle pelattaisiin kotipelit, missä ne pelattaisiin ja minkälaiset olisi peliasut.

Kuuntele Hokkasen haastattelu klikkaamalla nuottia kuvan yllä.

Haastattelun ensimmäisessä osassa puhutaan kuluneesta golfsesongista Laukaa Peurunkagolfissa ja golfin tämänhetkisestä tilasta Keski-Suomessa.

Toisessa osassa keskitytään Hokkasen aikaan JYPin toimitusjohtajana. Taloudellisen selviytymistaistelun lisäksi esillä on muun muassa Bosman-päätöksen tuomat muutokset liigakiekkoiluun ja jenkkipakki Kevin Wortmanin hankinta JYPiin, joka on kaikessa kummallisuudessaan suorastaan hullunkurinen tarina. Hokkanen kertoo myös JYPissä käyneistä venäläispelaajista Vitali Karamnovista sekä Pavel Torgayevista ja yllättävästä kielimuurista, johon joukkueessa törmättiin toisen venäläishyökkääjän kanssa.

Kolmannessa osassa käydään läpi JYPissä 90-luvulla tehtyä suurta brändiuudistusta sekä Hokkasen loppuunpalamista omassa pestissään. Haastattelun päätteeksi palataan vielä tähän päivään ja edelleen käynnissä olevaan golf-kauteen.

Radio Kompassi

Advertisement