Soita studioon

Tiistai, 25.
helmikuuta
2020.
Onnittelut -
15.6.2016, 15:24

Jyväskylä liikkeessä: Uimakausi käynnistyy Jyväskylän rannoilla

Media

Uimakausi on käynnistynyt myöskin luonnonvesissä, ja kunhan saadaan vähän lämpimämpiä kelejä, alkavat Jyväskylän uimarannat täyttymään myös auringonpalvojista. Jyväskylässä on 35 yleistä uimarantaa, joista 11 on niin sanottuja EU-rantoja. Jyväskylä Liikkeessä -ohjelmasarjassa Jyväskylän liikuntapalveluiden liikuntapaikkavastaava Reijo Nieminen kertoo Elsa Kalervon haastattelussa, mikä ero on niin sanotulla normaalilla rannalla ja EU-rannalla.

- EU-ranta tarkoittaa sitä, että siellä on vähintään 100 kävijää päivässä. Ne on paremmin varusteltuja kuin nuo normaalit uimarannat. Nimitys tulee EU-direktiivistä, jossa kriteerinä on tuo 100 kävijää päivässä. Vesinäytteitä otetaan enemmän myös kuin tavallisilta rannoilta.

Suosituin Jyväskylän rannoista on Niemisen mukaan Tuomiojärven ranta. Kaupunki on viime vuosina panostanut rantaan erityisesti.

- Uusia beachvolley-kenttiä on tullut, myös beachfutiskenttä sinne on ilmestynyt. Lasten leikkivälineitä ja voimistelutelineitä sinne on tullut.

Kunnossapitotoimet kaupungilla alkavat heti lumien lähdettyä huhtikuun puolella. Toukokuu on kunnossapitoaikaa, silloin siistitään rannat kuntoon ja rikotut paikat korjataan kesää varten. Pohjia ei varsinaisesti ruopata.

- Sukeltajat siellä käyvät sukeltamassa ja kiertämässä kaikki rannat touko-kesäkuun vaihteessa. Kesäkuun aikana tehdään päivittäisiä tarkistuskierroksia kunnossapitoryhmän toimesta. Jos tulee asiakaspalautetta, että pohjassa on sinne kuulumatonta tavaraa, niin sukeltajat otetaan erikseen mukaan tutkimaan rannan pohja.

Veden laadun tarkkailun hoitaa ympäristöterveysviranomaiset. EU-rannoilta otetaan 4 näytettä per uimakausi, tavallisilta rannoilta otetaan 3 näytettä per uimakausi. Veden laatu on erinomainen Jyväskylässä uimarannoilla. Jotta koko kesän rannoilla olisi mukava käydä, Nieminen muistuttaa että on pitkälti kävijöistä kiinni miten viihtyvyys rannoilla toteutuu.

- Ihan ensimmäisenä tulee mieleen tuo roskaaminen. Roskia ei heitellä ympäri rantaa, vaan viedään siellä oleviin roskiksiin. Kunnossapitohenkilöstö joutuu ne sieltä pois keräämään, ja resurssit siihenkin on rajalliset. Joku luulee, että rantoja ei siivota mutta kyllä ne lähes päivittäin kierretään.

Kuuntele koko juttu klikkaamalla nuottia yllä.

Advertisement