Soita studioon

Perjantai, 13.
joulukuuta
2019.
Onnittelut -
1.6.2017, 10:50 – päivitetty 1.6.2017, 13:41

Jyväskylän valinnanvapauskokeiluun liitetyt uhkakuvat eivät ole käyneet todeksi

Media

Jyväskylässä keväällä alkaneeseen avosairaanhoidon ja sosiaaliohjauksen valinnanvapauskokeiluun liittyy ensi viikolla toinen yksityinen terveysasema, kun jyväskyläläinen Medics24 tulee kokeiluun mukaan. Kaikkiaan 62 000 ihmistä keskustan, Kuokkalan ja Huhtasuon alueilta on oikeutettuja vaihtamaan julkiselta yksityiselle - toistaiseksi valinnanvapautta on käyttänyt tästä väkimäärästä 2,7 %.

Jyväskylän valinnanvapauskokeilun projektipäällikkö Riitta Pylvänäinen kertoi eilen Henri Bergin haastattelussa, että ihmisille on edelleen vielä joiltain osin epäselvää, mitä palveluita valinnanvapaus koskee.

-Valinnanvapaus tarkoittaa yleislääkäritasoista palvelua ja sosiaaliohjausta. Moni luulee, että valinnan tehdessään valitsee suoraan erikoislääkäripalvelun, Pylvänäinen sanoo.

Alkuvuodesta ennen kokeilun käynnistymistä etenkin yksityisillä terveysasemilla pelättiin, että valinnanvapautta tulevat käyttämään lähinnä ne ihmiset, jotka muutenkin käyttävät eniten avosairaanhoidon ja sosiaaliohjauksen palveluita. Tämä johtaisi kohtuuttomaan kuormitukseen mukana oleville yksityisille palveluntuottajille.

- Näin ei ole käynyt, sillä noin kolmasosa valinnan tehneistä on käyttänyt palvelua. Ryntäystä ei siis ole syntynyt, kertoo Pylvänäinen toistaiseksi saaduista kokemuksista.

Keskustan, Kuokkalan ja Huhtasuon terveysasemien alueella asuvat jyväskyläläiset voivat valita, vaihtavatko he nykyisiltä terveysasemiltaan yksityisen palveluntuottajan asiakkaiksi. Valinnanvapauskokeilu liittyy sosiaali- ja terveysministeriön valtakunnalliseen Palvelut asiakaslähtöiseksi -kärkihankkeeseen.

Kuuntele Pylvänäisen haastattelu klikkaamalla nuottia kuvan yllä.

Radio Kompassi

Advertisement