Soita studioon

Sunnuntai, 16.
helmikuuta
2020.
Onnittelut -
14.4.2016, 13:39

Olutkirjan kirjoittanut Mika Laitinen: "Kotioluen valmistaminen ei ole niin vaikeaa kuin kuvitellaan"

Media

Perjantaina julkaistaan Helsinki Beer Festivalin yhteydessä kirja kotioluesta, Rakkaudella pantua - Kotioluen uusi tuleminen. Kirjan tekijöinä ovat jyväskyläläiset Mika Laitinen ja Maria Markus, joista Laitinen piipahti maistiaisten kanssa Henri Bergin vieraana Radio Kompassin aamussa. Laitinen kertoi maistelemisen lomassa kuinka hän löysi oman oluen tekemisen vuosia sitten.

- Vuonna -98 lainasin kirjastosa kirjan ja päätin, että nyt opettelen tekemään olutta. Siinä sitten yksi sunnuntai-iltapäivä istuttiin vaimon vanhempien luona niin mainitsin, että olisin aloittamassa oluen panon mutta ei ole isoa kattilaa. Sitten appi sanoi, että mulla on tuolla pannuhuoneessa semmoinen 25 litran kattila, ota se mukaan, Laitinen kertoo.

Useat varamasti tietävät tai tuntevat ihmisiä, jotka tekevät kotiviiniä, mutta oluen itse tekeminen ei ehkä ole niin laajalla levinnyt harrastus. Laitinen ei kuitenkaan usko, että oluen itse valmistaminen olisi yhtään sen harvinaisempaan kuin kotiviinin teko.

- Ehkä se oluen paneminen rajautuu tällä hetkellä tiettyihin piireihin, että ihmiset jotka on kiinnostuneet paljon oluesta niin niissä piireissä pannaan kyllä aika paljon olutta.

Laitinen sanoo, että oluen paneminen ei ole kovinkaan paljon vaikeampaa kuin kotiviinin tekeminen, ja että he ovat kirjassaankin yrittäneet madaltaa kynnystä oluen tekemiseen.

- Ei se kuitenkaan ole mitään alkemiaa, että kaikki oppii sen jos kiinnostusta löytyy.

Mika Laitinen toi tuliaisina myös kotipanimostaan Tuoksuva puutarha -nimisen oluen maisteltavaksi. Kuuntele Henkan tuomio oluesta klikkaamalla nuotin kuvaa yläpuolelta.

Radio Kompassi

Advertisement